KaldereNyheter

Yr varsler bunadsvær 17. mai

Etter nesten ekstremvarme over Østlandet de siste dagene, varsler meteorologene at temperaturen «vil falle som en stein» natt til 17. mai.

AV
Publisert
Oppdatert:

Over Oslo og den sentrale Østlandet blir det kaldt 17. mai. I tillegg blir det vått. Sammen med Øst-Finnmark varsler fagfolkene på Meteorologisk institutt at det skal regne på nasjonaldagen, spesielt tidlig på dagen, midt i barnetogtiden. Utover dette ser det ut til å bli en fin 17. mai for de bunadskledde over resten av landet.

Skyfritt og sol

– I resten av landet ser det ut til å bli flott bunadsvær, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga for Vestlandet.

Fra et stykke vest for Kristiansand og helt opp nord forbi Tromsø ser det ut til å bli skyfritt og gode muligheter for sol. Temperaturen ventes å ligge mellom 10 og 15 grader i sør, ti-tolv på Vestlandet og i Midt-Norge og sju til ti grader i Nord-Norge.

– Vi får være glad på de bunadskleddes vegne. Det er ganske krevende å gå i bunad når termometeret kryper over 20 grader, sier meteorologen.

Kraftig vind

Det skal blåse kraftig flere steder, særlig sør for Bergen og ned mot Sørlandet hvor det kan komme opp i kuling fra nordvest, noe som senker kvikksølvet i gradestokken.

Østlandet har hatt uvanlig varme og solfylte dager den siste tiden. Dette vil brått få en ende 17. mai. Men bare midlertidig, lover værvarslingen.

– Nasjonaldagen vil jo utvilsomt føles som en nedtur etter tre dager med så pent vær. 16. mai venter vi 26–27 grader i Oslo, og så faller temperaturen som en stein natt til 17. mai, før det blir fint igjen 18. mai, sier Fagerlid.

Bunadssluse på Gardermoen

Reisende som er kledd i bunad 16. og 17. mai, får lov til å bruke en egen sluse på Oslo lufthavn Gardermoen.

Bunadsslusen sikrer god flyt gjennom sikkerhetskontrollen for alle reisende og vil være tilgjengelig 16. og 17. mai, opplyser Avinor.

– Dette blir tredje året på rad vi gjør dette, da reisende med bunad fortjener litt ekstra stas. Det blir ekstra god stemning på flyplassen når reisende pynter seg før flyturen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Han anbefaler alle reisende i dagene rundt nasjonaldagen til å beregne litt ekstra tid.

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

Bunadskniv må derimot sendes som innsjekket bagasje, og kaker kan ikke tas gjennom sikkerhetskontrollen, understreker Andersen