Syv av ti får ikke jobb!

Mange med lettere psykisk utviklingshemming har ikke noe tilbud når læretiden eller skolen er fullført. De som ikke er så heldig å ha en jobb på bedrifter som FASVO eller Viuno, faller utenfor og blir ofte sittende hjemme med ensomhet som resultat.

AV Dag Magnus Nielsen
Publisert
Oppdatert:

– Etter jeg fullførte kompetansebeviset innen service i 2011 ble det plutselig helt dødt. Det var stas å ha fri den første uka, men etter det var det ikke trivelig i det hele tatt. Jeg lette etter jobber på Finn.no, hos NAV, samtidig som jeg gikk rundt til bedrifter og forhørte meg, men ingen hadde plass, forteller Thomas Johansen (27).

– Etter hvert som månedene ble til år fikk jeg dårligere selvtillit. Døgnrytmen ble også helt feil.

Mening på Viuno

– For litt over tre år siden begynte jeg å jobbe på produksjonslinjen i Viuno. Etter å ha vært uvirksom i flere år hadde jeg skikkelig klump i magen første arbeidsdag, men heldigvis gikk det bra. Jeg har blitt mitt gamle selv igjen, skaffet egen leilighet, og fått kolleger. Det er deilig å være med i samfunnet! Sier den sympatiske unge mannen.

Varierte oppgaver

– Noe av det jeg liker best med jobben er at vi har varierte arbeidsoppgaver. Vi lager skilt, klistrer på etiketter på shampo-flasker, monterer skapmuffer til drenering, og mye annet, forklarer Johansen.

Kollega Stine A. Laabak (37) trives også med jobben.

– Jeg jobber med pakking og montering, og har vært på VIUNO i 15 år. De er lengst av alle! Vi som har Downs Syndrom eller er psykisk utviklingshemmet trenger også jobb, og folk må tørre å gi oss en sjanse. Det er mange som meg uten jobb og det er synd, for vi kan også bidra i samfunnet, understreker Laabak.

Mange uten tilbud

– Det er alt for mange som ikke har noe tilbud å gå til. En jobb er like viktig for mennesker med psykisk utviklingshemming som for deg og meg, sier Jan Håkon Tolfsen, daglig leder i Viuno.

– En tilrettelagt arbeidsplass koster omkring 200 000 kroner i året, hvorav NAV betaler 75 prosent. Den siste fjerdedelen koster kommunen, så det er bra for både samfunnsøkonomi og livskvalitet.

– Derfor er det så synd at hele 67 prosent av de med lettere psykisk utviklingshemming ikke har en jobb å gå til. Forhåpentligvis kan kommune-Norge, NAV, og næringslivet samarbeide for å skape de 2 000 plassene som mangler, avslutter Tolfsen.

Reserverte kontrakter

– I 2011 vedtok vi å bli flinkere til å bruke reserverte kontrakter i Fredrikstad Kommune. Det innebærer at kontrakter som passer for den type virksomhet som drives av FASVO og Viuno ikke blir lyst ut på anbud, forklarer Bjørnar Laabak (FrP)

– På den måten kan kommunen bidra til økt oppdragsmengde for disse bedriftene, noe som igjen vil generere flere tilrettelagte arbeidsplasser.

Politikeren understreker også at det finnes gode ordninger for bedrifter i privat næringsliv som ønsker å bidra til økt deltagelse i arbeidslivet.