LYDBØKER:Nyheter

Satser på erotiske lydbøker – uten stønning

Få saker er så intime som en stemme rett i øret. Nå satser svenske lydbokforlag på erotiske lydbøker, med lidenskapelige stemmer – men uten stønning.

AV Leonidas Aretakis
Publisert

Hos både mennesker og dyr er øret et viktig seksuelt organ. Fuglers og sikaders sang, såvel som andre dyrelyder, signaliserer ofte erotisk interesse og tilgjengelighet. Ifølge Darwin bruker også vi mennesker lyd for å tiltrekke en partner.

Takket være lydboken kan vi når som helst stimulere fantasien via hørselen, så det er ikke rart at flere forlag satser på sensuelt lydmateriale, melder det fra Sverige.

Der lanserte lydbokforlaget Word Audio Publishing  – som har uttalt at «det beste med lydbøker er at man har hendene fri» – i fjor høst serien «Risky Romance». Konkurrenten Forum slapp sitt romantikkmerke « Lovereads ». I vår kom Hoi  med sin erotiske novelleserie med spenningsinnslag kalt «Sthlm by nite», mens Leopard Förlag kom med en lydbokserie med såkalt feministiske sexnoveller.

Bryter normer

Ifølge Leopards prosjektleder Madeleine Persson var formålet å gi mer bredde til det hun kaller en «ensformig sjanger».

– Det var veldig heteronormativt, med unge, binære, veltrente kropper. Vi ville utgi en serie som speilet virkeligheten bedre, og som har en normbrytende eller queer vinkling, sier hun til TT.

Forlaget byr på i alt åtte erotiske lyddnoveller. Og lytterne later til å synes det nye tilbudet er tilfredsstillende, siden forlagets fem mest populære lydbøker alle er erotiske. 

– En god slik lydbok skal etterlate seg lytteren opphisset, og med en positiv følelse. Gjerne midt mellom romantikk og onanimateriale, sier Persson, som også forteller om et helt utiltenkt bruksområde som dukket også opp i kjølvannet av utgivelsene:

En gruppe gynekologer som hjelper eldre kvinner til å finne tilbake til sin sexlyst, blant annet ved hjelp av forlagets novelleserie.

Kan være anonyme

Leopard-forlagets mest populære erotiske lydbok, «Ett rosa begär», er skrevet under pseudonymet E Ottilia. For å lette frispråkligheten lar forlaget nemlig både forfattere så vel som innlesere få bruke pseudonym om de ønsker. 

Men Callin Öhrvall Delmar står frem med fullt navn. Hun har akkurat lest inn sin bok nummer 100, hvorav noen titler har vært erotiske, og mener at innlesningen verken må bli «for platt eller for innlevelsesfull». 

Saken fortsetter under annonsen.

Best liker hun å lese inn de romantiske delene, der paret møtes. Stemmen hennes går mot å bli mer pasjonert og mørk når hun leser om kjærlighet, men uten å overdrive.

– Og absolutt ingen stønning. Det får lytteren besørge, sier Delmar.

Også menn lytter

Kvinner lytter mest til erotiske lydbøker, men mennene nærmer seg i statistikken: Ifølge en undersøkelse fra det canadiske lydboknettstedet Audiobooks.com lastet menn ned 32 prosent av alle erotiske lydbøker i 2017, mot 24 prosent i 2015.

– Det er artig å tenke på at folk lytter til disse bøkene når de pendler til og fra jobb, uten at medpassasjerene aner noe, sa Audiobooks Ian Small til The Bookseller tidligere i år.

Lytterne er også i alle aldre. Svenske Word Audio gir snart ut erotiske lydnoveller av Majvi Åkerlind rettet spesifikt mot eldre kvinner.

Sensuelt på norsk

De lydbaserte sexskildringene blomstret ikke uventet opp i kjølvannet av «Fifty Shades»-suksessen, ført i pennen av E.L. James. Det sier Sissel Hanström i svenske Storytel, som har en egen kategori for «erotisk». Nå planlegger den svenske bokstrømmetjenesten å utgi egen erotikk under merket «Storytel Original» til høsten.

På siden til norske Storytel, som er eid 50/50 av det svenske lydbokkonsernet og Cappelen, er kategorien kalt «sensuelt». Der bys det på en del norske innlesninger, som Cappelens egen erotiske suksesserie « Calendar Girl » så vel som Vigdis Hjorts «Fransk åpning».

Hos konkurrerende Lydbokforlaget, eid av Aschehoug og Gyldendal, er det «Fifty Shades»-serien som er salgssuksessen på det erotiske feltet – som ikke har fått sin egen kategori, men letes opp blant romantitlene.

– Alle er blitt lydbøker, og har gått veldig bra, sier redaksjonssjef Stine Meltvedt Lyseggen, som til NTB sier hun ikke kjenner til noen spesiell norsk, erotisk lydboksatsing, men legger til: – Ikke ennå.