Naturen er hard med sine egne

- Rett og slett skremmende

Cathrine Othilie Andersen og datteren Sophie koste seg på tur til Gamlebyen i Fredrikstad, planen var å spise is og mate endene. Det hele var svært så koselig i starten, helt til måkene kom inn på arenaen – og ble ganske så nærgående etter hvert - for noen og hver.

AV Tomm Pentz Pedersen
Publisert

- Det ble rett og slett skremmende for både meg og Sophie, forteller mamma Cathrine. – Når en måke også tar med seg en andunge og flyr av gårde, valgte vi å forlate stedet.

Rune Aae, biolog ved Høgskolen i Østfold, har sett filmsnutten Cathrine Andersen har sendt til Demokraten og må konstatere at enkelte hendelser i naturen kan oppleves litt tøft.

- Gråmåker og svartbak kan ta andres fugleunger, ja, hvilket er naturens gang.

Cathrine Andersen var i tvil om lovligheten av å mate fuglene langs vollgravene.

- Når det gjelder mating av fugler i Gamlebyen, så har jeg ikke registrert at det er nedlagt et forbud mot det. Jeg har sjekket litt på kommunens sider, men fant ingen info der. På generell basis er ikke brødmat innertier når det gjelder fuglefôring, men dess grovere brødmaten er, jo bedre er det. Fint bakverk får fuglene bare diaré av hvilket ikke er bra for verken fugl eller vannkvalitet, sier Aae og tror ikke fuglenes voldsomme iver etter å få mat betyr at de lider noen nød.

- Fuglene i Gamlebyen er i godt hold. De fanges inn for ringmerking, og ingen av fuglene er tynne, snarere tvert imot.

- Barnet på filmen blir ikke angrepet av fiskemåken. Derimot så holder hun en brødbit i hånda som den modigste fiskemåken ønsker å få tak i, og fuglen flyr derfor etter brødbiten, og ikke barnet. Fôring sammen med så små barn bør gjerne foregå i nærheten av en voksen, da fuglene kan bli i overkant ivrige etter å få de beste brødbitene, og det kan oppleves litt voldsomt, avslutter biolog Rune Aae.