Nyheter
BARNEBOK:

Lokal julefortelling

Ingebjørg Hokholt har debutert som forfatter med juleboken «Gulian og Gulbrand». Juleboken handler om den lille nissen Gulian med det gule håret.

AV Ask Bankerud
Publisert
Oppdatert:

– Jeg håper mange barn, og voksne, vil få en god opplevelse med boken min, og at boken kan sette dem i skikkelig julestemning, forteller Hokholt.

Juleeventyr

Boken handler om nissen Gulian med det gule håret, som bor sammen med familien sin langt inne i skogen under roten av et tre. Den lille nissen er veldig nysgjerrig på hva som finnes ute i skogen og i byen. Gulians bestefar vet, han har vært i byen mange ganger. Han forteller Gulian at smånissene ikke er synlige for menneskene. Bestefar bruker et tryllevers for å bli synlig i nisseklær. Gulian ser at porten står på gløtt, og han løper ut av skogen og inn i eventyret. I skogen og byen venter det mange spennende juleeventyr for den lille nissen. I løpet av eventyrene i byen møter den lille nissen katten Gulbrand, og den store katten og nissen blir etter hvert veldig gode venner.

– Kjempegøy

Hokholt har diktet og malt juleeventyret i sitt atelier i Fredrikstad. Boken er stort sett inspirert av inntrykk hun har fått av Fredrikstad-by. Hokholt har jobbet mye med akvareller. Hver side i boken er en akvarell med litt tekst. Boken er en høytlesningsbok som passer for barn fra tre år og så lenge de tror på nisser. Hokholt fikk inspirasjonen til boken når hun fikk øye på julekulen i vinduet hos naboen.

– Jeg og mannen min har alltid vært veldig glade i julen. Når vi var nyinnflyttet til Fredrikstad fikk jeg øye på en vakker julekule i naboens vindu, som ga meg stor inspirasjon til å tegne et bilde, forteller Hokholt. Bildet var grunnlaget for det som utviklet seg til å bli et nytt juleeventyr fra Fredrikstad. Hokholt jobber hovedsakelig som billedkunster, og er tidligere formgivningslærer.

– Skriveprosessen har vært kjempegøy. Jeg er kjempeglad for at jeg bestemte meg for å skrive boken, forteller den blide forfatteren til Demokraten. Hun har gjennom skriveprosessen tatt et skrivekurs på Litteraturhuset. Skrivekurset mener hun har vært gull verdt. – Det var veldig nyttig for meg og møte andre i samme situasjon. Skrivekurset inspirerte og motiverte meg på en veldig bra måte. Omslagsdesignet til boken er et håndlaget bilde.

– For meg betyr det noe ekstra at omslagsdesignet er et håndlaget bilde. Jeg har fått stor inspirasjon av Theodor Kittelsen.

Nyter skriveprosessen

Forfatteren er allerede invitert til Jeløya på Moss for å presentere juleeventyret. Hun skal også skrive melodi til sangen med en av sine naboer. Dessuten har Hokholt meldt seg på flere julemarkeder hvor hun kommer til å selge boken. Debutantforfatteren forteller til at hun planlegger å fortsette å skrive.

– Jeg skriver litt hver dag nå. Skriveprosessen har vært såpass gøy at jeg vil fortsette. Det blir et bra supplement til billedkunsten.