FIKK KRITIKK: Nyheter
Varslersaken:

Krass kritikk av Kari Sørum

- Det er veldig provoserende at det er Kari Sørum som legger fram saken for formannskapet. Skal hun også legge fram løsninger når hun selv er en den del av problemet?

AV Arne Børresen
Publisert
Oppdatert:

Dette sier en av de sentrale varslerne til Demokraten etter å ha overhørt debatten i torsdagens formannskapsmøte.

- Svært klønete

Den omfattende varsler-saken i Fredrikstad kommune er definitivt ikke over, selv om Bystyret har bedt varslerne om unnskyldning. 
Nå er spørsmålet hvordan affæren som har kostet kommunen minst 50 millioner skal følges opp.
Kari Sørum, tidligere kommunalsjef og nå fungerende rådmann, lanserte overfor formannskapet torsdag et forslag om at rådmannen må få plass i det eksterne varslingsutvalget som kommunen nå skal etablere. 
Initiativet vekker sinne og harme hos både opposisjonspolitikerne og varslerne:
- Svært klønete. Premissene for oppfølgingen av Bystyrets vedtak var at vi skulle begynne på nytt. Dette fordi hele saken handler om mangel på tillit, hevdet H-gruppeleder Truls Velgard som mente rådmannens (Kari Sørum) innstilling om å plassere rådmannen i et eksternt utvalg som skal håndtere framtidige varslinger er i full strid med bystyrevedtaket fra 22. juni.

- En provokasjon

Flere av de sentrale varslerne har overfor Demokraten tidligere påpekt at Sørum er blant kommunetoppene som regelrett har motarbeidet ansatte som vil melde om kritikkverdige forhold:
- Det ser ut som om den politiske ledelsen, avtroppende rådmann Ole Petter Finess og kommunalsjef Kari Sørum intet har lært. Etter 22. juni advarte vi mot å gi Sørum jobben som fungerende rådmann nettopp fordi hun har et ansvar i forhold til mobbingen, trakasseringen og gjengjeldelsene som har funnet sted. Likevel får hun dette oppdraget av ordføreren. Nå gis hun også ansvaret med å følge opp 22.juni-vedtaket. Hun innstiller til formannskapet på at rådmannen skal sitte i et varslingssekretariat som skal drives eksternt. Rådmannen skal altså jobbe sammen med advokatene som i framtida skal behandle varslinger fra ansatte i kommunen! Hva er dette? Jo - en ren provokasjon både mot varslerne, de ansatte og for den saks skyld befolkningen som betaler alle disse millionene, hevder varsleren bestemt.

Ønsker ikke å ha med rådmannen 

Det vil imidlertid neppe bli aktuelt at rådmannen i Fredrikstad kommune skal være en adresse for ansatte som vil varsle. 
Aps Atle Ottesen fremmet under formannskapsmøtet torsdag et forslag i tråd med Høyres innspill om at det eksterne varslingssekretariatet ikke skal ha rådmannen som en deltaker.
Fungerende rådmann Kari Sørum ønsker ikke å svare på kritikken fra verken politikerne eller varslerne. Allerede før Demokraten får stilt det første spørsmålet i rådhuset sier hun:
- Jeg har ingen kommentar før saken er behandlet i Bystyret (senere i september journ. anm)