I verdenstoppen:Nyheter
Kreften knekket ikke Tom A - nå er han i verdenstoppen igjen:

FSK-veteranene Tom og Unni best i verden

Skiklubbens Unni Strand Karlsen (65+) har vunnet så mange medaljer i veteran-VM at de fleste har gått surr i tellingen. Under pågående "World Masters" har hun nå to VM-gull av to mulige.

AV Helge Bovim
Publisert

Orienteringens "World Masters" (WMOC) - eller veteran-VM som det også heter, er interessant nok et av verdens største årlige o-løp. Med rundt 4000 løpere fra over 50 nasjoner og alle kontinenter. Ingen må "komme-her-og-komme-her" å påstå at orienteringen er en liten idrett i verdenssammenheng. I både junior-VM, senior-VM og veteran-VM er det flere nasjoner enn i en lang rekke olympiske idretter; som bl.a. langrenn, skiskyting, hopp, alpint, freestyle, roing, kajakk osv.

Denne uken pågår mesterskapet på Sjælland; med åtte veltrimmede FSK-veteraner på plass. Unni og ektemann Tom A. Karlsen har tapetsert toppen av resultatlistene i veteran-VM så lenge vi kan huske. Læreren og ingeniøren fra Slevik har veteran-gull, sølv og bronse-medaljer på de fleste kontinenter. Bortsett ifra Afrika. Og reist ut utallige ganger Planeten rundt, med kompass og "knottesko" i ryggsekken.


Kreft knekket ikke Tom 

For et par år siden fikk den levende FSK-legenden "Tomma" påvist alvorlig kreft. Med påfølgende operasjon(er) og langvarige behandling. De fleste regnet nok med at nå måtte selv seiglivede Tom A. Karlsen legge kart og kompass i skuffen - og heller satse på å overleve med helsa i behold. Men den gang ei - nå har han trent seg sakte men sikkert tilbake over en to-års-periode.

  - Jeg er snart sånn 80-90% tilbake i jobb og trening, sa Tom Arild til Demokraten ifjor. 

Nå er han åpenbart 99% av sitt gamle jeg. Tom sto over distansen "Sprint" - vinnertid rundt 12-14 minutter i bygater og "urbant" terreng. Mens hustru Unni var verdes suverent beste "o-sprinter" i klassen damer 65-69 år. Forøvrig midt i Københavns bysentrum.

Tom A. Karlsen var som 16-åring en av de første 5-6 gutta som fullførte Blodslitet i Onsøy - for 50 år siden. Tidligere president i Norges Orienteringsforbund og en meget respektert rådmann i Fredrikstad - Leif A. Karlsen er forøvrig hans onkel.

I mellomdistanse-finale onsdag tok Tom A. sølv etter en annen norsk legende, nemlig Sigurd Dæhli fra Løten. Mens hustru Unni hadde sekundene på sin side og vant mellomdistanse-gull med to sekunder. Men gull er gull...

Fredag er det siste øvelse - langdistanse i den vakre Grip skov - Danmarks nest største skog. Som normalt er sperret for o-løp og annen idrett. Der er det de royale rådyr- og hjortejegerne som har kommandoen.