– Frarøver barna fritid!

Victoria Svamo Vik og hennes unge familie på fire bor vidunderlig vakkert på øyperlen Papper, helt vest på Hvaler. Et drømmested, et eventyrhus og et liv i harmoni som «rå makt» i Rådhuset nå synes å ville rive i fillebiter.

AV Helge Bovim
Publisert

- Mine barn frarøves sin fritid når Åttekanten skole nedlegges. Skolenedleggelser og sentralisering betyr at Papper nedgraderes og sakte, men sikkert avfolkes, sier Victoria med sin lille sønn på armen og blikket som skuer over evntyrlandskapet på Papper.

– Vet dere hva, Papper blir en dobbelt, trist historie - ingen barneskole på Vesterøy betyr at unge barnefamilier ikke tør å flytte hit. For det første fordi de ikke våger når barna skal transporteres lange veier med buss. For det andre fordi det nå også blir for dyrt å bo her.

«Barnløs pensjonistøy»

– Vi har flere vennepar som ønsker å flytte hit - men enten tør de ikke - eller så blir de overbydd i enhver budrunde om fine og attraktive hus. Vi vil ende opp i et slags ferieparadis for velhavende pensjonister uten barn og ungdom....

– Videre er jeg redd barna mine vil sitte opp mot to timer på buss tur/retur Papper og skolen på Asmaløy. Fordi bussene skal innom mange andre utkanter, før den til sist når Papper.

– Politikerne frarøver barna mine fritid. I tillegg er jeg red bussturene blir kaotiske når de er fulle og passasjerene er barn fra første til tiende klasse, fra 6 til 16 år. Allerede nå har vi ordensproblem på skolebussene. Vi får stadig «ranselpost»fra lærer/rektor om dårlig oppførsel og mobbing på bussen. Jeg er redd dette eskalerer!

Papper vil dø ut

– Får vi felles barne-og ungdomsskole på Asmaløy,vil det bidra til avfolking på avsidesliggende plasser som Papper. Vi har vanskelig nok å få barnefamilier til å flytte hit allerede. Hus kjøpes opp av pensjonister og bolighusgjøres om til sommerhus. Unge barnefamilier klarer ikke å by over de på 60++når det kommer til budrundene. De i etableringsfasen ender med å ete etter noe annet.

– En storskole på Asmaløy vil bli gjøre det tungvint for barnefamilier å bosette seg her.Papper som lokalsamfunn dør ut, akkurat som andre plasser på Hvaler.

– I dag har jeg god oversikt over barn og foreldre i min datters klasse. I tillegg har vi kontakt med barnefamilier i klassene både over og under. Barnefamiliene bor spredt, men i et begrenset område. Og vi kjenner hverandre. Vi handler på samme butikken og vi møtes når skolen har arrangementer. Å ta en telefon til foreldre - dersom det oppstår konflikter mellom barna er enklere nå som vi kjenner hverandre. Jeg er redd oversikten over familiene blir uoverkommelig med store klasser og parallell-klasser. Vi vil miste kontakten og kontrollen, som foreldre.

Saken fortsetter under annonsen.

Øyene avfolkes om H/FrP får viljen sin

På Nedgården på Søndre Sandøy starter dagen for Henning Lilleng og hans trebarns-familie allerede kl.05.45.

Med den nye planlagte sentralskolen på Asmaløy blir nettene enda kortere. For de to barnefamiliene som er igjen på S.Sandøy.

– Våre tre små barn vil nå kunne få enda kortere netter og lengre skolevei. Først spasertur ned til fergen, så venting og ferjetur til Skjærhalden, så ny marsj opp til skolebussen, så turen til Asmaløy. Henning Andre Lilleng og Deanna Amos fra New Zealand har bosatt seg på S.Sandøy. De har barna Hylton (8), Henrik (5) og Hector (2). De trives på idylliske Søndre Sandøy, men byråkratenes viderverdigheter truer i horisonten.

– Fritidsaktiviteter og idrett for barn og unge medfører lang reisevei (husk at vi på de østre øyer må ta båt i tillegg). Det er allerede praktisk utfordrende å være med i det sosiale med andre barn. Ved organiserte fritidsaktiviteter som oftest foregår i skolens lokaler,blir dagene for lange pga reisevei og ferjetider. Når f.eks. en aktivitet varer fra kl 1800 til kl 1900 rekker man ikke ferge før kl 2015 (fra Skjærhalden til Søndre-Sandøy) - og barna er hjemme kl 2100....i seneste lagetfor en småbarnsfamilie, sier Henning.

Vil flere lærere våge å stå frem?

– Hvalers befolkning har fått manglende dokumentasjon om at en stor skole er bedre enn en liten;hvor alle kjenner hverandre. Flere elevergir større sannsynlighet for etablering av gjenger og grupper med mobbing og annet som resultat.

– Færre yngre mennesker vil flytte til Hvaler. Igjen manglende satsing på barns oppvekst i et lite lokalsamfunn. Økonomi ser ut til å være viktigere enn å sørge for opprettholdelse av et bærekraftig samfunn. Hvaler trer inn i en ond sirkel om sentraliseringen fortsetter. Vi får færre yngre, mindre inntekter til kommunen. Flere eldre, større utgifter osv...

– Det er også viktig å få frem at flere lærere på Floren skole på Skjærhalden ikke støtter rektors argumentasjon om at en stor skole gir et bedre faglig miljø, men de har til nå ikke stått frem (har hørt at de nå vil ta bladet fra munnen).

– Og som en liten trist historie til slutt: Det tradisjonelle barnetoget på Skjærhalden 17 mai gjennomføres på en annen øy, slutter Henning Andrè Lilleng som for øvrig nesten daglig pendler til den militære del av Rygge Flyplass.