IKKE SATS PÅ CRUISEBÅTERNyheter
DEBATT:

Cruise-turisme til Fredrikstad er en feilslått satsing!

Vi mener det er feil bruk av midler fra fylket, kommunen og fra Visit Fredrikstad og Hvaler, å satse på å få flere cruise-båter til å komme innom Fredrikstad, skriver Per Arne Hansen.

AV Per Arne Hansen
Publisert
Oppdatert:

Som nestleder av Fellesforbundet i Fredrikstad er jeg helt enig med Gunnar Bodahl-Johansens kronikk i Demokraten 15.mai «Realismen i cruise-trafikken». 

Både Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune har satset relativt store beløp i cruise-prosjektet til Visit Fredrikstad og Hvaler. Dette tror vi er en feilslått satsing.

Her burde de brukt midlene til å promotere Fredrikstad som den flotte turistbyen den er, på en bedre måte. Vi må først og fremst promotere Fredrikstad som et godt sted å feriere for resten av den norske befolkningen, deretter ut til resten av Norden.

De siste året har Fredrikstad fått mye god omtale, som Norges mest attraktive by 2017, og årets bysentrum 2017. Dette bør markedsføres bedre.

Fredrikstad har så mye og by på, at det som et feriested ikke står tilbake på noe i forhold til andre steder i Norge eller resten av Norden.

Vi må få turister hit som fyller våre hoteller, moteller, campingplasser og lignende overnattingssteder. De vil generere store beløp ved å bruke distriktets butikker, handlesentra, restauranter og utesteder, samt benytte seg av alle de aktivitetene som vi har her gjennom hele året.

Les også: Realismen i cruise- trafikken

Det gjør vi ikke ved å satse på cruise-trafikk i Borg Havn. Her støtter vi Venstres gruppeleder Trond Svandal som Bodahl refererer følgende uttalelse fra: «Jeg har ikke tro på at Fredrikstad blir noen større cruisehavn. Satsingen har ikke vært noen suksess så langt. Det finnes bedre måter å profilere Fredrikstad på enn med cruise.»

Det Fredrikstad burde få på plass er et skikkelig konferanse-hotell, noe som byens andre hoteller også vil kunne få synergi-effekter av. Så må vi satse på noen av de virkelige fordelene byen har sommerstid, et mulig yrende båtliv. Her er det bare å se på Tønsberg, som båtfolket elsker og i tillegg legger igjen mye penger i byen. For båtfolket er Fredrikstad en helt død by, men byen har enormt stort potensiale. Mulig vi kan få en oppsving med gjestehavnen på Kråkerøy.

Norge har etter hvert også fått en stor andel av bobileiere, men har Fredrikstad egentlig lagt forholdene nok til rette for disse? Det er bra at det er satt av plass på Kråkerøysiden, men det bør satses mer.

Saken fortsetter under annonsen.

Nå står sentrum av Fredrikstad foran en stor ansiktsløftning i årene som kommer, med utviding av handel og aktiviteter over på Værste-området.

Skal byens alle restauranter, butikker og lignende ha mulighet til å overleve, må byen bli mer attraktiv ovenfor turister som vil bruke lokale handlesentre og spisesteder. Det mener vi ikke er tilfelle med cruisebåt turister.

Universitetet i Bergen har forsket på dette, og konkluderer ganske klart at det er ikke verdt å satse på cruise-trafikk i Norge.

Så vi er enige med Bodahl-Johansen at vi må satse på kortreist turisme her i Fredrikstad.

Den lille verdensbyen Fredrikstad trenger ikke cruise-trafikken. Fredrikstad og Hvaler trenger dagsturister og overnattingsturister på land. Det vil generere penger og det skaper varige arbeidsplasser samtidig gir det rom for nytenking og nyskaping.

Dropp cruise-trafikken, selv om bildene av de store turistbåtene ser flotte ut i avisa, på facebook o.l., er gevinsten forsvinnende liten.

Per Arne Hansen

Nestleder

Fellesforbundet Avd. 2 Fredrikstad Fagforening