Åttekanten feirer 50 år idag - nøyaktig samme tid som skolen "skrotes" av Frp og Høyre

Hvaler kommune arrangerer Åttekantens 50 års fest og den planlagte begravelsen på nøyaktig samme tidspunkt! Kl.17.00 starter feiringen på Vesterøy - for lærerne, foreldrene og alle skolebarna. Også kl.17.00 starter "begravelsen" på Rådhuset.

AV Helge Bovim
Publisert
Oppdatert:

Men ordfører, rådmann og mange med dem som var invitert og burde deltatt i jubileumsfesten, er forhindret. De er opptatt med et dramatisk kommunestyremøte - der de foreslår å nedlegge skolen. Berømt over hele Norge for sin oppsiktsvekkende arkitektur.

I dag kl 17:00 starter et av årets viktigste kommunestyremøter på Hvaler - der er FRP, Høyre og Rådmannens plan er å avvikle skolene Floren på Kirkøy og Åttekanten på Vesterøy. Til fordel for en storskole på Asmaløy.

- Veldig, veldig trist, sier Mona Vauger - leder av opposisjonen mot nedleggingen og slaget mot Hvalers utkantstrøk og mange, mange berørte barn. Hun var ikke invitert, selv om hun i årevis har vært en varm tilhenger av Åttekantens bevarelse.

 - En glipp, sier rådmannen som selv er invitert til festen, men ikke kommer - og henviser til rektor på Åttekanten som er ansvarlig for stevnekollisjonen.

Synd, men.....

Hvalerordfører Eivind Norman Borge var ikke tilgjengelig for kommentar men Hvaler-rådmann Dag Willien Eriksen  sier følgende  til Demokraten: 

- Åttekanten skole gjennomfører dette året flere jubileumsaktiviteter knyttet til sitt 50 års-lag. Før sommeren hadde man et arrangement i skolegården hvor barna selv beskrev den 50 år lange «ferden» med sang, dans og skuespill. 
 
- Denne høsten har Åttekanten planlagt å ha en fest i skolegården. Dette var vi informert om allerede i vår. Det var derimot ikke satt noen dato for arrangementet. Da skolen skulle planlegge dette etter sommeren hadde rektor glemt å ta hensyn til at kommunestyret var på samme dato. Datoene for kommunestyret er vedtatt for ett år siden og lar seg ikke flytte på kort varsel. Dette medfører dessverre at de politikerne som sitter i kommunestyret, og de fra administrasjonen som deltar i møtet, ikke får deltatt på festen. Vi synes selvfølgelig at dette er synd, men respekterer rektors ønske om ikke å flytte arrangementet ettersom invitasjonene alt var sendt ut til de foresatte.
 
- Det er viktig for meg å understreke at det er fullt mulig å feire Åttekantens 50 års dag selv om vi planlegger å videreføre tilbudet til elevene i nye lokaler på en ny lokalitet om noen år. Åttekanten har vært en veldig fremtidsrettet skole i mange år og har betydd mye for mange på Hvaler. Jeg vil selvfølgelig benytte sjansen til å gratulere Åttekanten med 50 år, selv om jeg ikke får vært tilstede.

- Veldig trist! 

- Hvordan er det mulig, Mona - å legge en lenge planlagt "begravelse" av en suksess-skole - og dens 50-års-jubileumsfest på nøyaktig samme tidspunkt ?  

Saken fortsetter under annonsen.

- Ja, det lurer jeg også på. Jeg håper dette ikke er planlagt. Men det er jo litt rart at de ikke visste at kommunestyret skulle vedta skolenedleggelse i dag. 

 - Er dette tilfeldig? 

- Jeg håper det er det. Hvis ikke er dette stygt gjort mot barnefamilier som ønsket å være tilhørere på kommunestyremøtet. Det er veldig trist. 

 - Ble du som en ledende lokalpolitiker - og i åresvis en varm tilhenger av skolens bevarelse invitert til festen på Åttekanten?

- Nei.

- Når fikk du vite om festen? 

- Først i går kveld da en fra Hvaler Høyre informerte meg om den.