Vindusvisker og frostMotor

Bilforsikringen dekker ikke dette i kulda

Den verste sprengkulda har gjerne gitt seg, men fremdeles skaper frost og minusgrader problemer for mange bileiere. Et av disse er vindusviskermotorer som ryker idet folk starter bilen på morgenen med viskere som er frosset fast i bilruta.

AV
Publisert

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast i frontruta. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kan bli dyrt

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en ødelagt vindusviskermotor.

– Vi opplever at mange tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det altså ikke. Å skifte vindusviskermotor kan koste opp imot 10.000 kroner, det kan bli sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått, sier Brandeggen.

Sett viskerne opp

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er direkte uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet under gitte omstendigheter. Det beste er selvsagt å løsne viskerne fra den nedfrosne ruta før man starter bilen, men i sprengkulda lar mange seg friste til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Problemet er at vindusviskerne kan sitte godt fast i stivfrosset is. Da må man rett og slett skrape de løs før man starter bilen. Et lite triks er å sette vindusviskerne opp idet man parkerer for kvelden. Man unngår fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne varer gjerne lengre, sier han.

Mange nyere biler har vindusviskere som kan starte automatisk, det viktigste er likevel at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen. Henger de fast i frontruten når vindusviskermotoren starter blir det fort dyrt.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier Brandeggen i Tryg Forsikring.