Opplev en ny vår i Sydney

En høsttur til Sydney betyr et nytt møte med våren. September, oktober og november er nydelige måneder i den australske storbyen. Varmt og godt, uten at byen er på det mest travle.

AV Trine Andersen / NTB
Publisert

Turistmagneten Circular Quay er på mange måter knutepunktet i Sydney by. Her stopper toget og bussene, her legger cruisebåtene til kai. Det er også her turistene og byens egne innbyggere border de kjente gule og grønne ferjene, som frakter dem til Manley og andre kjente badestrender. Men det viktigste av alt: Det er fra Circular Quay man får se Jørn Utzons berømte operahus på nært hold. 

Det gir en nesten uvirkelig følelse å se den kjente silhuetten på den andre siden av bukten, og å gå gjennom folkehavet langs kaiområdet og nærme seg dette ikoniske bygget skritt for skritt. På avstand er det som en gammel kjenning, men jo nærmere man kommer, desto mer ukjent virker byggverket. Det er mye større enn det ser ut på bilder og er ikke én stor bygningskropp, men består av tre deler: to store saler forbundet med hverandre, og et lite «barn», restauranten Bennelong, som står litt for seg selv.

Yrende restaurantliv

Det er et yrende restaurantliv på nivået under plazaen ved hovedinngangen. Her ligger restaurantene side om side med tilbud om alt fra hamburger, sushi og ekte aussie grillmat til fargerike drinker. Over bordene våker måkene som av erfaring vet at det godbiter å hente, bare en er rask nok.

Etter måltidet er det valgets kval: Skal vi rusle videre forbi operahuset og inn i den botaniske hagen med sine skyggefulle trær og grønne plener? Eller skal vi gå tilbake og inn i sjarmerende The Rocks, Sydneys eldste bydel?

Det var i The Rocks de første engelskmennene slo seg ned da de kom til Sydney for knapt 230 år siden. I dag er The Rocks et eksklusivt boområde og populært mål for turister. Her finner man de eldste pubene og fine, gamle hoteller. Det er et populært helgemarked her, og mange koselige spisesteder.

Bromuseum

For den som er mer interessert i å brenne kalorier enn å spise dem, er The Rocks også stedet der man kommer inn på fotgjengerdelen av Harbour Bridge, den andre av Sydneys ikoniske landemerker. Broen strekker seg fra The Rocks og over til Milsons Point, en veldig hyggelig bydel, litt vekk fra den hektiske aktiviteten rundt Circular Quay.

På vei til Milsons Point kan man stikke innom det lille museet i ett av tårnene til den ikoniske broen. Museet viser arbeidet med byggingen av broen, som sto ferdig i 1932. Det er også en liten plattform med en super utsikt mot havnen, operahuset og store deler av CBD, Central Business District, som sentrum i alle australske byer kalles.

Det er også mulig å være med på organiserte turer og klatre de mange hundre trappetrinnene opp til toppen av brua. Vær obs på at du da ikke får ta med ditt eget fotoapparat eller mobilen, men guiden tar bilde av alle på toppen. Hele veien opp er deltakerne festet i en sikkerhetsline. Her tas ingen sjanser.

 Turen er dyr, fra drøyt 1.650 kroner og oppover, avhengig av når du går på dagen. Men prisene ser ikke ut til å stoppe turistene. Hele dagen kan man se et perlebånd av turistgrupper på vei ned eller opp.

Saken fortsetter under annonsen.

Urban gardening

Milsons Point har to store attraksjoner, den klassiske fornøyelsesparken Luna Park og Sydney Olympic Pool, et nydelig utendørs svømmebasseng bygget til olympiaden i 1956. Men området har også andre, mer bortgjemte godbiter. Statsministerens offisielle bolig, Kirribilli House, ligger her. Det finnes også koselige, bratte gater med hyggelige små kafeer og parker. 

I et hjørne av Milsons Park har en gruppe frivillige bygget opp en grønnsakshage. Såkalt urban gardening er veldig populært i Sydney, og felleshager, «communal gardens», dukker opp både her og der.

Grønnsakshagen i Milsons Park er alltid åpen. Hovedporten er stengt når det ikke er folk der, men en sideport står åpen.

– Vi har hatt noen få tilfeller av at folk har forsynt seg med ting som ikke var høsteklare, men stort sett får vekstene stå i fred. Det er fullt lovlig å plukke litt urter og slikt, så lenge det ikke går ut over plantene, sier koordinator Yumi Sakauchi.

Hver søndag er det dugnad. Da møtes 40– 50 frivillige til innsats. Når økta er over, er det felles lunsj før alle går hjem med litt godt fra hagen i veska.

Retro

Luna Park sluker deg med det største gliset du har sett i hele ditt liv. Her er ingenting alvorlig, det er lys, musikk, sukkerspinn og selvfølgelig alt det andre som hører med i en fornøyelsespark. Det som er uvanlig, er at parken er fra 1935 og mye av stilen er beholdt. Musikken er retro, fargene glorete, men skrikene fra unger og voksne som snurrer rundt og rundt, er helt up to date.

Fra Luna Park ser man rett over på Circular Quay på den andre siden av bukten. Har du fått nok av lys og leven, kan gå de få skrittene ned til ferjestedet og la ferja frakte deg tilbake, og kanskje ta båten videre til den innbydende zoologiske hagen som gir uslåelig utsikt til Sydney by.

Eller du kan ta bussen fra Circular Quay ut til Sydneys – og kanskje Australias – mest kjente strand Bondi Beach. En bedre avslutning på en lang dag i byen får du ikke.