Satte «landbruksministeren» i gapestokken

Torsdag formiddag aksjonerte bøndene i Østfold.

AV Tomm Pentz Pedersen
Publisert
Oppdatert:

Styremedlem i Østfold Bondelag, Tor Jacob Solberg, er klar i sin tale på hvorfor det nå har blitt brudd i årets landbruksoppgjør.

– Vi ønsker en sunn utvikling i landbruket.

Dagen før årets jordbruksforhandlinger startet, vedtok Stortinget en ny jordbrukspolitikk med hovedmål om å øke norsk matproduksjon basert på norske ressurser.

Stortinget vedtok også et mål om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre yrkesgrupper.

Bønder i hele landet aksjonerer nå etter bruddet i landbruksoppgjøret, torsdag samlet Østfold Bondelag flere medlemmer på torget i Gamlebyen.

– Når vi da blir tilbudt en lavere inntektsvekst enn andre grupper var det ikke mulig å bli enige om en jordbruksavtale, sier Tor Jacob Solberg.

– Dette er årsaken til at bondehæren er mobilisert og vi har plassert Jon Georg Dale (Frp) i gapestokken her i Fredrikstad. Det bli gjennomført aksjoner i hele fylket, og vi er overbevist om at vi har forbrukerne i ryggen.

Med maske

Saken fortsetter under annonsen.

Stor verdiskaping

En fjerdedel av alt korn som blir produsert i Norge kommer fra Østfold forteller Solberg.

– Jordbruket og alt virke innen treforedling gir en verdiskaping på 8,6 milliarder kroner i året her i fylket - vi er del av en vesentlig ressurs for samfunnet. Vi er for en utvikling av jordbruket, men det må være en utvikling som går rett vei.

– Ser vi på hvordan landbruket drives i mange andre land er retningen at jordbrukene blir større og større og fallhøyden så stor at mange ender i konkurs, slik vil vi ikke ha det her i landet! Vi skal garantere at forbrukerne får kjøpt trygg mat hvor det er minst mulig bruk av antibiotika i produksjonen. Min oppfatning er at forbrukerne er mer og mer bevisste på hvilke varer de kjøper, og da vil vi gjøre jobben ordentlig!

Forbrukerne skal ikke lide

Etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten, skal jordbruksoppgjøret nå til behandling i Stortinget 16. juni.

Aksjonene som startet torsdag for å skape oppmerksomhet rundt landbruket, skal ikke medføre at folk flest blir skadelidende, lover Tor Jacob Solberg.

– Jeg kan ikke nå røpe hva våre andre aksjoner kommer til å bli. Det viktigste for oss er at det blir oppmerksomhet rundt landbruket og hvordan vi produserer maten.

Med beina på jorda

Trykk for å se kommentarer

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone