ahaNyheter

Pål snakker ut: – En periode var jeg lei av å måtte stave det for alle

I dag lanseres boken «Tårer fra en stein» – der a-has tauseste medlem snakker ut, også om all forvirringen som navnet hans skaper.

AV Gitte Johannessen
Publisert
Oppdatert:

På bokomslaget står navnet hans slik å lese: Pål Waaktaar Savoy. Uten bindestreken, som imidlertid flere medier som omtaler den nye boken bruker.

Oppslagsverk som SNL på nett bruker bindestreken. Selv på a-ha og bandet Savoys egen hjemmeside brukes bindestreken mellom nordmannens gamle mellomnavn og hans amerikanske kones etternavn. I Ørjan Nilssons bok redegjør hovedpersonen selv for hva han foretrekker, og setter det i sammenheng med sin egen personlighet.

– Det har rett og slett blitt litt rot ut av det, men det er jo samtidig helt i min gate: Jeg vil hele tiden begynne på noe nytt, på et nytt prosjekt, en plate, så jeg kjemper ikke veldig hardt mot de navnegreiene. Jeg tenker heller at «nå er jeg litt her borte og kaller meg det, senere kan jeg være et litt annet sted og kalle meg noe annet». Noen ganger sier jeg Pål Waaktaar, andre ganger Pål Savoy når jeg presenterer meg.

Ble navnemobbet

Han er iallfall født Pål Waaktaar Gamst, meldes det i «Tårer fra en stein». Siden er fornavnet skrevet som alt fra Paal, Pål, Pal og Päl i pressen og på offisielle a-ha-utgivelser.

– En periode var jeg lei av å måtte stave det for alle, og alle sa Pal istedenfor Pål, som er jo naturlig at man gjør ute, sier bæreren, som raskt kvittet seg med det opprinnelige etternavnet Gamst.

– Grunnen til at jeg frontet Waaktaar og ikke Gamst da vi slo gjennom med a-ha, var at jeg lenge hadde syntes at Waaktaar var et så rart navn, jeg holdt det litt skjult i mange år og kalte meg Pål W. Gamst. Folk prøvde å drite ut det navnet på skolen, så jeg holdt det bare hemmelig. Men da jeg ble kjent, tenkte jeg at nå skal jeg stick it to them og da ble det navnet jeg brukte, forklarer han i boken.

Pål med å

Så traff han Lauren Savoy, og det ble mer navnekrøll. Da Pål giftet seg med Lauren, ville han nemlig kombinere sitt eget etternavn med hennes.

«Men dersom man vil ha to etternavn i Norge, må man ha bindestrek mellom navnene. Det var han ikke like lysten på, så kompromisset ble at Pål Waaktaar er fornavnet, mens Savoy er etternavnet. Han heter altså fortsatt Pål, med norsk å», skriver forfatter Ørjan Nilsson i den ferske boken.

Selv ikke på a-ha-platene har det alltid vært korrekt: Pål har nemlig registrert låter under forskjellige variasjoner av sitt navn.

Trykk for å se kommentarer

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone