Østfolds yngsteNyheter

Østfolds yngste stortingsrepresentant (22) vil gi alt for å lykkes

Freddy André Øvstegård er kun 22 år gammel, men har allerede rukket og blitt valgt inn på Stortinget.

AV Ask Bankerud
Publisert
Oppdatert:

Den unge politikeren meldte seg inn i Sosialistisk Ungdom (SU) allerede som 14 åring, og valget har han ikke angret på siden.

Øvstegård fullførte sin bachelor-utdanning i statsvitenskap i fjor, før han nå altså er valgt inn på Stortinget. Han kom inn på Stortinget gjennom utjevningsmandatet fra Østfold, og er veldig klar for å kjempe frem sine politiske saker de fire neste årene.

Samfunnsengasjement

- Hadde du politiske ambisjoner som ungdom?

– Nei, jeg har aldri hatt noen ambisjoner om Stortinget eller andre politiske posisjoner. Grunnen til at jeg driver med politikk er samfunnsengasjementet mitt. Jeg har alltid ønsket å forbedre verden. For meg spiller det imidlertid mindre rolle om jeg forbedrer verden som politiker, i akademia eller på andre måter.

- Hvordan har du kommet på Stortinget i så ung alder?

– Jeg vil først og fremst takke SU. Tiden i SU har gjort meg trygg samtidig som jeg har lært utrolig masse. Ellers tror jeg det er helt nødvendig å ha ett grunnleggende samfunnsengasjement i bunn.

- Har du noen tips til andre unge som ønsker å gjøre politisk karriere?

– Jeg tror det er viktig at en finner ut hva en står for. Deretter melder du deg inn i det partiet du har mest til felles med.

Hva er dine hjertesaker?

– Det er særlig to saker jeg vil trekke frem. For det første finner jeg den økende ulikheten i makt og rikdom i Norge, og også i verden, urovekkende. Spesielt mener jeg vi som land ikke kan være bekjent av den økende barnefattigdommen her i landet. Den andre saken er klima- og miljøsaken. Vi er nødt til å foreta det grønne skiftet. For det første er det usmart økonomisk å fortsette med store investeringer i oljebransjen. For det andre er vi i ferd med å ødelegge levegrunnlaget på jorden. Uten levegrunnlaget blir alle andre politiske saker meningsløse, understreker Øvstegård.

- Mange vil kritisere dere for manglende næringspolitikk? En aktiv næringspolitikk er vel en forutsetning for å kunne utjevne forskjeller og bekjempe fattigdom?

– Jeg mener det er direkte feil at SV ikke har noen aktiv næringspolitikk. Jeg mener vi har en veldig bra næringspolitikk. Vi har en næringspolitikk bygd på aktiv statlig styring, slik Norge ble bygd til å være verdens beste land å bo i.

Uro over høyrepopulisme

Høyrepopulismens har hatt en sterk utvikling de siste årene, og er noe som uroer Øvstegård. Han mener politikerne bør ta de økte spenningene i samfunnet på alvor, og selvkritikk for at de har fjernet seg for langt unna folk flest.

– Jeg opplever at mange vanlige folk ikke lenger har tillitt til systemet, og jeg vil si med god grunn på mange områder. Politikereliten har fjernet seg fra vanlige folk og er først og fremst opptatt av de rike. Her mener jeg venstresiden ikke har vært flinke nok til å tilby et godt alternativ til folk flest. Det mener jeg venstresiden både her i Norge, og andre steder må ta selvkritikk for.

Saken fortsetter under annonsen.

– Hva er dine tanker om at AP gikk kraftig tilbake, samtidig som både dere i SV og Rødt hadde en positiv fremgang?

– Jeg synes først og fremst det er veldig positivt at MDG, Rødt og vi har bra oppslutning hos velgerne. Jeg tror kanskje AP ikke har vært tydelige nok. Vi i SV har vært veldig tydelige på hva vi ønsker å gjennomføre av politikk, og fremstår som et annerledes og klart alternativ til regjeringspartiene.

Sivil ulydighet

Tidligere i høst ble Øvstegård tiltalt for sivil ulydighet. Øvstegård ble ilagt forelegg på 10.000 kroner, noe han ikke ønsket å vedta. Han ble derfor nødt til å møte opp i Sogn- og Fjordane tingrett den 28. september. Dommen er enda ikke avsagt fra tingretten.

– Jeg mener regjeringen godkjente miljøkriminalitet, og satte kortsiktig profitt foran miljøet. Derfor valgte jeg å protestere.

Gleder seg

- Hvordan er det å være den yngste fra Østfold på Stortinget?

– Veldig positivt. Jeg ønsker å være en utfordrer, og jeg tror det er sunt at de etablerte politikerne blir stilt spørsmål fra ungdommen. Jeg mener det er synd at ikke ungdommen er bedre representert i både nasjonal og lokal politikk.

Øvstegård ble tildelt plass i familie- og kulturkomiteen torsdag. Det er noe Øvstegård ser veldig lyst på.

– Familie- og kulturkomiteen passer meg bra. Jeg jobber allerede med to lovforslag som jeg har store ambisjoner om å gjennomføre. Det første er en universell økning av barnetrygden, og det andre er et barnevern uten profitt.

Det politiske landskapet på Stortinget er noe forandret etter valget i høst. Arbeiderpartiet har gått kraftig tilbake. Høyre har også mistet noen mandater. Øvstegård mener at de nye maktstrukturene på Stortinget åpner for samarbeid på tvers av den tradisjonelle partiaksen.

– Jeg tror det i mange store politiske spørsmål er uenighet først og fremst mellom de største og de minste partiene, og at partiaksen ikke har noen særlig betydning i disse spørsmålene. Både flyktning- og klimaspørsmål er eksempler på dette. I disse spørsmålene tenker jeg det vil være naturlig for SV å forsøke å få til et samarbeid blant annet med Krf og Venstre.

Øvstegård ser også frem til å arbeide med de andre politikerne fra Østfold. Han mener politikerne sammen kan gjøre mye bra for Østfold i de fire kommende årene.

– Jeg gleder meg til å jobbe med Østfoldbenken i de fire neste årene. Mine ambisjoner er at vi politikerne fra Østfold skal bli tøffere på å forhandle frem saker som vil gagne fylket vårt. Jeg tenker da primært på flere arbeidsplasser til Østfold. I tillegg bør vi kunne få flyttet politihøgskolen til Moss.


FORSIDEN NÅ