Høyspentmaster

– Jordkabel også på Årum!

Når kommunen investerer 13 millioner kroner ekstra for å skjerme Kråkerøy-beboerne fra høyspent-stråling så må folket på Årum behandles tilsvarende.

AV Arne Børresen
Publisert
Oppdatert:

Det mener Sps gruppeleder Hans Ek.

- Kan ikke forskjells-behandle

Sp-toppen hevder politikerne nå er tvunget til å ta fra Årum-saken fra «glemselens skap» etter at formannskapet torsdag gikk inn for å sprøyte inn 13 kommune-kroner slik at den nye kabelen fra Bjølstad til Femdal legges i bakken - og ikke i lufta slik utbyggeren Hafslund insisterer.

- Vi kan ikke forskjellsbehandle våre innbyggere. Beboerne på Årum har hatt høyspentledningene hengende over hustakene i mange år med hva det har medført av farlig stråling. Når vi nå sørger for at innbyggerne på Kråkerøy unngår å bli utsatt for både luftledninger og stygge maste-monstre må vi gi Årum-folket det samme tilbudet, sier Ek til Demokraten.

Glad Tove Strøm

Tove Strøm, Årum-kvinnen som i snart 15 år har kjempet for å erstatte luftledninger med bakkekabler, ser på Eks forslag med stor interesse:

- Vi har sittet på gjerdet en stund for å se hva som skjer på Kråkerøy. Når formannskapet nå har vedtatt å bevilge ekstra midler til jordkabel der ute er det ikke mer enn rett og rimelig at vi også får en bakkeløsning her oppe. Slik sett har Hans Ek fremmet et nødvendig og riktig forslag. Jeg må si jeg blir stolt og glad for Hans sitt initiativ, sier Strøm til Demokraten.

- Hva vil det koste å anlegge en jordkabel på Årum?

- Hafslund har tidligere operert med cirka ni millioner kroner for de rundt 900 meterne som totalt berører rundt 30 bolighus. Prismessig ikke helt ulikt Kråkerøy med andre ord, påpeker Strøm.

«Ikke gruppebehandlet»

Atle Ottesen, Aps gruppeleder i formannskap og bystyre, vil foreløpig ikke slutte seg til forslaget fra Hans Ek:

Saken fortsetter under annonsen.

- Vi har ikke hadde noen gruppebehandling av dette forslaget. Det må vi først ha før jeg kan si noe om hva Ap skal mene om denne saken, sier Ottesen til avisa.

- Men har ikke Ek et poeng når han sier at innbyggerne på Kråkerøy og Årum må likebehandles?

- Vi snakker jo om to helt forskjellige saker. På Årum henger ledningene oppe allerede, det gjør de ikke på Kråkerøy, poengterer Ottesen.

Refser Ap-ledelsen

Bernt Oremo - tidligere nestleder i Torsnes Ap-lag og i mange år aktiv i «Årum-saken» - har lite til overs for gruppeleder Atle Ottesen svar til Demokraten:

- Jeg synes det er ufattelig at Ottesen - som selv kommer fra Årum - ikke vet hva Ap-lagene i Torsnes og i Borge har sagt om denne saken. Vi har jo faktisk vedtatt at vi skal jobbe for å få erstattet høyspentmastene på Årum med jordkabel. Å si at Kråkerøy og Årum har to forskjellige saker er dessuten bare tull; da Hafslund skulle etablere luftstrekket på Årum i 2004 var dette et nytt anlegg. Har Atle Ottesen allerede glemt at beboerne med Tove Strøm i spissen lenket seg til anleggsmaskinene? spør Oremo oppgitt.

- Hva skal Fredrikstad Ap gjøre nå - slik du ser det?

- Vi må legge oss helt flate. Og gjøre som Hans Ek foreslår; få kabelen på Årum i bakken som på Kråkerøy, anviser en bestemt Bernt Oremo.


FORSIDEN NÅ