VERDENSPREMIERENyheter

Iskald mottakelse for «Snømannen»

Kritikerne er ikke nådige mot filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» – Hva skjedde her? spør VGs anmelder og gir terningkast to.

AV
Publisert

Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg mener filmen er en småpinlig blanding av Nesbø og Hollywood. Han kaller filmen en «blodig ulekker og pinlig ujevn blanding av thriller og grøsser».

Forventningene til det som er den største filmproduksjonen i Norge noensinne har vært enorme. Filmen, basert på Jo Nesbøs krimroman fra 2007, får verdenspremiere denne uka, med Hollywood-stjernen Michael Fassbender i hovedrollen som Harry Hole.

Flere anmeldere har allerede sett filmen, og så langt må de første anmeldelsene være svært skuffende for den svenske regissør Tomas Alfredson og resten av teamet bak Hollywood-filmen.

– Mangler dybde

Terje Eidsvåg sier til NRK at han er overrasket over at «Snømannen» ikke har blitt en bedre film.

– Med et bra ensemble av fantastiske skuespillere er jeg overrasket over at filmen rett og slett er ganske dårlig, sier Eidsvåg

Også han synes den fortjener terningkast to. Det gjør også NRKs anmelder Marte Hedenstad. Hun mener rollefigurens dybde har forsvunnet i overgangen fra bok til kinolerret.

– Igjen står en helt standard og ganske kjedelig krimfortelling, som aldri lar meg kjenne hjertet i halsen, skriver Hedenstad i sin anmeldelse.

VGs anmelder Øystein David Johansen mener «Snømannen» er blitt en lite spennende thriller «med veldig mye rart å sette fingeren på».

Saken fortsetter under annonsen.

– Det mest påfallende med «Snømannen» er likevel flere merkelige elementer og scener som dunster kalkun, skriver anmelderen, som altså lander på å gi filmen terningkast to.

– Ikke min film

Jo Nesbø sa nylig til VG at han ikke har sett filmen, men skal gjøre det.

– Da jeg omsider solgte rettighetene, så var jeg nok litt bekymret. Film er et sterkt medium, og jeg var redd for at det ville overta universet og karakterene mine. Men nå tenker jeg at bokserien står såpass sterkt, så filmen får bare være en annen historiefortelling. Jeg ser på min bok som en input til regissør Tomas Alfredson. Nå er det hans historie. «Snømannen» på film er ikke min historie, sier Nesbø til avisen.

Alfredson har sagt i et intervju med NTB at det var en utfordring å stramme inn bokmursteinen fra 2007 sammen med manusforfatterne.

– Det er en stor utfordring og ditto ansvar å redusere 500 sider, et par ukers lesing for folk flest, til to timers handling. Trikset er å skjære ut indrefileten, eller iallfall ha din egen vinkling på stoffet, sa Alfredson.

«Snømannen» var den første produksjonen som fikk støtte fra regjeringens nye insentivordning for film. I 2016 fikk filmen 40,5 millioner kroner av potten på 45 millioner kroner.

Filmen kan ses på norske kinoer fra fredag, og får gallapremiere på Colosseum kino tirsdag kveld med blant andre regissøren til stede. Onsdag skal den vises på Rjukan, der det meldes om folkefest. Tusen personer er ventet til forestillingen, som vises på Norges største lerret, på solspeiltorget Rjukan Torg.

Filmpremieren legges til Rjukan fordi deler av filmen er spilt inn her, blant annet på Vemorktoppen og Tinnsjøen. Andre deler av filmen er spilt inn i Oslo og Bergen.


FORSIDEN NÅ