Her pakkes det 80 000 biteklosser!

På Hvaler Arbeidssenter lempes det vedsekker, vaskeriet går med fulle maskiner og i pakkerilinja jobbes det hardt for å holde leveringsfristene.

AV Tomm Pentz Pedersen
Publisert
Oppdatert:

– Oppgavene har gradvis blitt utviklet siden starten i 1992, forteller daglig leder Øyvind Fjeldberg.

Varig tilrettelagt arbeid

Arbeidssenteret på Kirkøy er en VTA-bedrift som betyr at virksomheten driver med varig tilrettelagt arbeid for yrkeshemmede. Bedriften er organisert som et aksjeselskap og eies av Hvaler kommune som sammen med staten gir tilskudd til driften. I tillegg til det vi kan skape av egen fortjenesten, forklarer Fjeldberg.

– Vi har et totalbudsjett på ca. 4,3 millioner kroner og selger varer og tjenester for rundt 1,6 millioner kroner. I dag har vi 11 godkjente VTA-plasser, i tillegg kjøper Hvaler kommune 3 plasser her ved arbeidssenteret. Vi er 3 ansatte og tar imot 4 brukere på dagsenteret vårt.

Nytenkende daglig leder

Daglig leder Øyvind Fjeldberg har vært med siden starten, og fortsatt bygges det på og om i senteret på Sandbakken. Kreativiteten er stor når det gjelder å skape interessante arbeidsoppgaver og nye inntjeningsmuligheter.

– Hovedvirksomheten ute er produksjon og salg av ved, hvor vi årlig omsetter for mellom 4 og 500.000 kroner. I år skal det hugges en del virke her på Hvaler og da står vi i første rekke når trestammene skal selge, smiler han. – Inne driver vi med mange forskjellige oppgaver. Selv om vi gjerne ønsker flere kunder til vaskeriet går maskinene jevnt med vask av alt fra filleryer og dyner levert av privatpersoner, til mopper og arbeidstøy fra restaurantene her på Skjærhalden. Selv om flere og flere hytter har fått innlagt vann er også dusjene våre åpne hele året. Mangler du såpe, håndkle eller sjampo fikser vi det også. Ja, også glemte jeg jo at vi gjør avtaler med både fastboende og hytteeiere om klipping av plener - tre ganger i uka kjører vi post mellom kommunale kontorer på Hvaler og hver fjortendedag henter vi papir som vi fordeler på tre roder.

Røntgenholdere til tannlegen

Men den største virksomheten inne er pakking og monteringsoppgaver for Fredrikstad-bedriften Biobe. Erlend Buer Dolve, Marthe Marthinsen, Tony Singdahl-Larsen og Morten Klubnes jobber iherdig med pakking av ulike ventilasjonsprodukter. Nylig fikk arbeidssenter en stor ordre når utallige røntgenholdere til tannlegekontorer skulle klargjøres. Biteklosser er produktet Eggen X-ray på Lillehammer har sendt til Hvaler for pakking og klargjøring.

– Det gjelder å stå på, smiler Tony og Morten i «pakkebua». – Vet du hvor mange slike vi skal pakke? 80.000! Det er mange det….

Norge ser «Østfoldmodellen»

Behovet for VTA-plasser er stort, men daglig leder Øyvind Fjeldberg ser likevel lyst på fremtiden.

– Nå har det endelig blitt en økning i antallet plasser for brukere som trenger varig tilrettelagt arbeid, det er positivt! Lærekandidatordningen har også blitt en suksess her i fylket, i resten av landet prates det nå om «Østfoldmodellen». Alexander Bekkevik, som jobber hos oss med vedproduksjon, er en av dem som har gjennomført læremodellen i anleggsgartnerfaget og har nå fått sitt kompetansebevis. Det er både han og vi stolte av!

tomm@demokraten.no


FORSIDEN NÅ