KLASSEREISENNyheter
TEATERSTYKKE OM OSCAR TORP

- Fra barnearbeider til statsminister

Oscar Torp er den østfolding som gjennom tidene har hatt de fremste tillitsverv i Norge. 1.mai 2018 er det 60 år siden Oscar Torp døde . Nå skal hans liv gjenskapes på Østfolds scener, skriver produksjonsleder Hans Petter Thøgersen i en pressemelding.

AV
Publisert
Oppdatert:

Premieren er på Sarpsborg Scene, på nettopp 1.mai,  4.mai spilles forestillingen på City Scene i Fredrikstad og 9.mai på Verket Scene i Moss. I tillegg spilles forestillingen for skoleelever i Sarpsborg 2. mai.

Oscar Torp er en av kun fire norske politikere som har hatt de fire viktigste vervene i Norge: stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og stortingspresident. Nå løftes hans historie til scenen.Forestillingen er skrevet av Jens O. Simensen med originalskrevet musikk av Svein Gundersen.

- Dette er historien om hvordan en mann med små formelle forutsetninger, takket være et sterkt engasjement og personlige egenskaper, kunne nå de aller fremste tillitsverv i Norge, sier forfatter Jens O Simensen. - Prosjektet er et samarbeid mellom arbeiderbevegelsens organisasjoner i Sarpsborg og Østfold: Oscar Torpheimen AL, AOF, Østfold Arbeiderparti, LO i Østfold, Sarpsborg Arbeiderparti og Arbeiderbevegelsens kulturnettverk i Østfold. Ingen andre østfoldinger har gjort den klassereisen som Oscar Torp gjorde fra å starte som arbeidergutt på Hafslund og ende opp som statsminister rett etter krigen.

Forestilling en en-akter på 75 minutter. På scenen står et ensemble på 20 personer. Forestillingen har musikk-teaterformatet som basis og inneholder både nyskrevede originalt materiale og noen gamle arbeidersanger.

Handlingen utspiller seg i tiden før og etter andre verdenskrig og omhandler utfordrende tider for landets politiske ledelse. I forestillingen vil publikum møte på autentiske karakterer som Einar Gerhardsen, Martin Tranmæl og Håkon Lie, i tillegg til Torp. Her omhandles historiske hendelser som Gerhardsens Kråkerøy-tale, krigsårene og dramatiske statsministerskifter. Dette veves sammen med utfordringer Oscar Torp møtte på underveis.

Oscar Fredrik Torp

Oscar Fredrik Torp (født 8. juni 1893 i Skjeberg, død 1. mai 1958) er gjennom tidene den politiker fra Østfold som har nådd de høyeste tillitsverv.

I 1918 ble han formann i Sarpsborg Arbeiderparti og medlem av Arbeiderpartiets landsstyre. Fem år senere ble han valgt til formann i DNA. Han var ordfører i Oslo fra 1934 til 1936.

Han hadde mange partiposter : Statsminister 1951–1955, og stortingspresident fra 1955 til sin død i 1958. Han var finansminister, forsvarsminister og sosialminister i Regjeringen Nygaardsvold, og dertil forsvarsminister i Einar Gerhardsens første regjering.

Torp var også parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1948–1951. Han er også den som formelt sett har sittet lengst som partileder i Ap. Han ble valgt i 1923, men mistet vervet da han kom tilbake fra London etter 2. verdenskrigs slutt i 1945. Torp var Stortingspresident fra 1955 til sin død I 1958.

Han hadde også flere verv utenom partiet og Stortinget og var blant annet den første valgte leder da AOF ble startet I 1931.

Torp kom fra enkle kår i Østfold og var nest eldste gutt av totalt ni søsken, hvor åtte vokste opp. Faren emigrerte til Canada da Torp var ti, og døde på hjemveien fire år senere. Torp var barnearbeider og opplevde sin første arbeidskonflikt allerede som 13-åring. Det gjorde sterkt inntrykk på den unge arbeideren, og han kom tidlig med i faglig arbeid. Bare 15 år gammel var han underkasserer i sin fagforening på Hafslund


FORSIDEN NÅ