Folkets dom: – Bomringen er no’ dritt

Tirsdag denne uken informerte Demokraten sine lesere om at bygging av bomringen starter denne uka. Det skal etableres en bomring rundt Fredrikstad sentrum, og det forberedende arbeidet vil begynne denne uken.

AV Geir Andersen
Publisert
Oppdatert:

Det skal bygges seks bomstasjoner ulike steder på vegnettet. Dette omfatter Fredrikstadbrua, fv. 409 Veumvegen, Evjebekkvegen, fv. 109 Råbekken, Dikevegen og rv.110 Ørebekk-Simo.

Selve innkrevingssystemet med kameraer vil først bli montert neste år, etter at det forberedende arbeidet er ferdig. Innkrevingen av bompenger vil begynne samtidig som den ny rv.110 Ørebekk-Simo traseen ferdigstilles i 2018.

Bompenger engasjerer og Demokraten har fått stor respons på tirsdagens artikkel. Demokraten stilte seg derfor opp ved Østfoldhallen og Torvbyen med kart over den nye bomringen for å høre folkets dom:

Hans Christian Horge: –Når det kommer nye bomringer så er det ingen som liker det. Vi bor på Lundheim og bomringen medfører en del ekstra utgifter for oss siden vi har familie på Kråkerøy. I utgangspunktet skal jo bompenger kun stå til anlegget er betalt. Hadde så skjedd, hadde jeg støttet dette, men men det skjer jo ikke lenger. Bomringen kommer til å bli stående og pengene kommer til å bli brukt på helt andre ting enn det de skal. Derfor støtter jeg ikke bomringen.

Ann Christin Lund: - Jeg synes ikke noe om bomringen i det hele tatt.

John Egil Kristiansen og Kari Harlem: – Det er helt forferdelig. Hvis vi ikke skal ha bompenger så blir det ikke noen vei mellom Fredrikstad og Sarpsborg, alternativet er – vei eller ikke vei. Men vi er ikke for bompenger.

Eva Nilsen: – Det synes jeg er helt forferdelig, de flår folk for penger.

Roar Hellberg: – Jeg er delvis blind så jeg kjører ikke bil selv, men det er noe ordentlig dritt allikevel. Vi er blant verdens rikeste land og det er klart at hvis de hadde prioritert rett så hadde det ikke vært behov for bompenger. Vi sender millioner ut av landet i isteden for å fikse veier.

Ole Martin Martinsen: - Har bodd i all min tid på Hvaler og er vant med bompenger, men jeg liker det ikke. På denne siden av byen er det gratis og på Kråkerøy må man betale.

Jan Simensen: – Jeg synes det er elendig og lurer på hvor mange som må protestere før det ikke blir noe av. Det blir helt feil når man skal betale for veier som skal komme. Jeg jobbet som sjåførlærer i 1969 og allerede den gang skulle det komme en ny bro over Glomma til Torp.

Ole Tvete: – Det er tråkig, men noen må jo betale for veiene. Jeg kommer til å kjøre som vanlig.

Robert Moan med Amund og Ada Fredriksen Moan: – Vi bor på Hvaler og kommer sikkert til å merke det. Men skal man bygge veier er dette måten å finansiere det på. Det satses bra på vei, og det brukes mye penger på vei. Men det er også viktig å prioritere ressurser til annet enn bare vei. I Norge har vi råd til å kjøre bil i motsetting til mange andre land. Sett i større perspektiv er det er nok mye viktigere ting å bruke penger på. Dessuten kan nok mange som bor sentrums-nært omprioritere bilbruken hvis de synes det blir for dyrt å kjøre bil. Jeg er nok en av dem som synes vi burde prioritere helt annerledes.

Madelen Edvartsen: - Det er noe dritt og slett ikke hyggelig.

Tor Pedersen og Harald Christiansen: – Det er vel ikke noen grunn til at vi her i byen skal slippe unna bompenger. Men det er veldig usosialt fordi det er en god del mennesker som må kjøre bil, og som egentlig ikke har råd når det blir så dyrt. Våre politikere er heller ikke flinke å tilrettelegge for folket. Dessuten er det veldig dårlig kollektivtilbud.

Daniel Ekroll: – Jeg er helt i mot bomringen.

Einar Nesset og Turid Stensrud: - Bomringen er vi helt i mot. Vi bor utenfor byen så vi kommer til å tenke oss nøye om før vi besøker bykjernen. Veiene er jo egentlig ganske bra. Litt kø må vi tåle.

Lucyna Paszek: – Vi betaler mer enn nok, så jeg er bekymret.

Annar B. Olsen: – Generelt er jeg av den oppfatningen at jeg synes vi betaler nok i bil og bensinavgifter. Jeg har derfor kjøpt meg motorsykkel og slipper litt unna.

Sigrun Mørkeseth: – Jeg klarer meg godt uten bomringen, spesielt når jeg får regningen fra bom-selskapet.

Lene Knoll: - Helt forferdelig, jeg betaler nok.

Siv Berger: - Det synes vi ikke noe om og er helt i mot.

Arne Arnesen: - Er mot bomringer. Jeg synes personlig at vi betaler nok i skatter og avgifter. I tillegg har vi en indirekte veibeskatning i bensinprisen. Jeg er heldig for jeg bor bare ti minutters spasertur unna sentrum så det betyr ikke så mye for meg.

Andre svarte:

– Har ikke gjort meg opp noen mening.

– Det synes jeg ikke noe om i det hele tatt, men det er kanskje den eneste måten å få bra veier på og da er det ingen vei utenom.

– Jeg bor i Oslo så det er ikke relevant.

Saken fortsetter under annonsen.

– Da får jeg dra et annet sted enn Fredrikstad, det blir nok Moss heretter.

– Jeg synes ikke noe om den nye bomringen, jeg bor på Hvaler og skal til Sarpsborg så dette kommer jeg til å merke godt.

– Elendig, vi protesterer.

– Synes ikke noe om bomring i det hele tatt, men vi får jo en bra vei.

– Jeg bor i Halden, og kommer bare til å reise til Fredrikstad innimellom.

–Jeg bor i Moss og kommer ikke til å besøke Fredrikstad like ofte.

– Dette er ikke bra for oss, vi kjører mye inn og ut av byen så for oss blir det dyrt.

– Ut med bompenger.

– Helt tragisk.

– Jeg har ikke helt tatt stilling til det ennå, men bompenger er en fin måte å finansiere veier på.

– Nei, det er noe dritt det der.

– Vi er heldige som bor innafor så det blir ikke så ille for oss.

– Jeg er ikke så ille glad i bomringer.

– Det synes jeg ikke noen om, Jeg bor på Ambjørnrød og kan ikke dra til butikken eller Posten uten å betale bompenger. Det blir dyrt for oss.

– Har ingen mening om det, selv om jeg blir berørt av det så må jo pengene komme fra et sted og da er det naturlig at vi som har bil, må bidra.

– Vi har mest lyst på kaffe.

– Det har jeg ingen mening om dessverre.

– Jeg er i mot bomringen.

– Det er som all annen vel, jeg synes ikke noe om det og for oss som bor på Hvaler blir det bare enda dyrere. Vi har betalt i mange år og nå bare fortsetter med enda mer bompenger. Vi betaler så mye skatter og avgifter at jeg uansett ikke synes det er riktig med bomringer.

– Bryr meg ikke om det, tar det som det kommer.

– Unngåelig.

– Har ikke bil så jeg bryr meg ikke så veldig mye

– Jeg er litt opptatt av miljøet så jeg synes det bør være mer til kollektiv transport

– Ikke helt for det.

– Det nytter ikke si noe, bomringen kommer uansett.

– Grusomt, jeg bor på Ambjørnrød.


FORSIDEN NÅ