FULL FESTNyheter
SPORTSKOMMENTAR:

Den viktige søndagen!

Samtidig som FFK skal ut i det som kan bli en skjebnekamp for klubben i Mjøndalen er det langt triveligere og mindre skremmende begivenheter som skjer på hjemmebane denne høstsøndagen.

AV Knut Johannesen
Publisert
Oppdatert:

Fredrikstad Ballklubbs friskuser av noen jenter har så langt tatt eliteserien med storm og har store planer om å lage håndballfest mot Molde i Kongstenhallen søndag. De har vært byens idrettslige lyspunkt i en heller trist høst.

Et hardtsatsende Molde, med mål om å etablere seg helt i toppen - og som flyter i melk og honning fra Gjelsten-familien - kommer på sitt andre besøk til Fredrikstad. Gjelsten har stilt 15(!) millioner sponsorkroner til rådighet for klubben over tre år. Rett nok med klare betingelser om sunn, fornuftig drift, men likevel…Det er en verden FBK bare kan drømme om. Her i byen er ingen av de store aktører i næringslivet interessert i å bidra noe vesentlig utover de rene almisser og knapt det - til fylket og byens elitelag i kvinnehåndball. Ei heller bidrar de til byens to andre publikumslag – med unntak av Terje Høili og FFK selvsagt. Ut over hans engasjement og bidrag, er det fint lite å hente fra de store aktørene med store overskudd. De aller fleste av dem ser åpenbart liten markedsverdi verdi i å bruke penger på lokal idrett. Ofte har ledelsen ingen tilhørighet til distriktet og idretten som utøves. Det er jo et tankekors at FBK som fylkets eneste elitelag i kvinnehåndball ikke har maktet å få en stor hovedsponsor på drakta.

Når det søndag inviteres til gratiskamp gir det et godt bilde av situasjonen. Ulf Berg og hans kumpaner har i skrivende stund samlet 70 sponsorer som hver bidrar utfra lommeboka; noen med fem kroner pr. tilskuer og andre med et tak på 2000 kroner. Med 1000 tilskuere på plass kan det gi opp mot 200.000 sårt tiltrengte kroner. Det er en beundringsverdig og kjempemessig jobb som gjøres for å skaffe inn penger for å holde liv i elitelaget. Samtidig er det en skjør og usikker situasjon. FBK har ingen rike onkler lik Moldes Gjelsten-familie. Ulf Berg er ingen evighetsmaskin - selv om det kan se sånn ut – og hans medhjelpere i alskens pengeinnsamlinger har også passert konfirmasjonsalderen med god margin. Deres fantastiske innsats genererer en viktig del av inntektene på markedssida. Noe som i stor grad bidrar til at det i det hele tatt er mulig å holde et elitelag i gang i byen. De fortjener en stor hyllest fra byens håndballinteresserte for at vi får se topphåndball og noen av verdens beste spillere i aksjon.

Laget og trener Christer Karlsson, som har gledet oss denne høsten, fortjener også fullsatt hall. De har virkelig satt Fredrikstad på kartet også som en håndballby. Dugnadsklubben på økonomisk lavbluss har utfordret de store som har minst tre ganger så høye budsjett. Nå handler det om å forvalte og utnytte all positivitet på best tenkelige måte på kort og lang sikt. Det er helt avgjørende at klubben greier å skape nye arenaer for inntekter om man skal ta ytterligere steg. Med Arena Fredrikstad i det fjerne kan det åpne seg muligheter også for å etablere FBK på et stabilt, høyt nivå.

Men vi lever i nuet; søndag er det Molde som gjelder. FBK må opp på toppnivå for å fortsette poengfangsten. Søndag er dagen; anledningen for alle byens håndballinteresserte til å gi sitt bidrag bare ved å møte opp. Byen og distriktet har en mengde håndballklubber; søndag vil vi se dem alle i Kongstenhallen for å støtte byens lag!


FORSIDEN NÅ